Vi satsar för kommande generationer

För många år sedan hörde jag uttrycket "skogen ärver man inte av sina föräldrar, den förvaltar man åt sina barn", och det står jag helt bakom. Men förvaltarskapet när det gäller skog är för oss ett fantastiskt uppdrag och en förmån. Visst innebär det mycket arbete och stort engagemang, men glädjen att göra det är så mycket större, att visstas i naturen är samtidigt en plats som skänker själslig vila och är avstressande för både kropp och sinne. Även inom sjukvården har man börjat ordinera vistelse i natur för personer som lider av bl a utmattning. Svenskarna är ju också ett skogsälskande folk och den svenska naturen är oerhört betydelsefull.
 
Vi lägger ner en hel del tid och stort engagemang på vår skogliga del, med målsättning att skapa en varierad skog med stort inslag av löv, och att i barrskog alltid ha en bra fördelning mellan gran och tall. Till detta vill vi också exprimentera med andra trädsorter som lärk, vitrysk gran, Douglasgran, jättejuta m m. Vi eftersträvar att hålla öppet våra åkrar och ängar, och i nära samarbete med länsstyrelsen sköter vi en över 200 år gammal slåtteräng och beteshage med särskilda värden. Ett drygt arbete men som ger fantastiskt resultat, med stor variation av flora och insäkter, inte minst många fjärilar. 
 
Dessutom väljer vi också att alltid ställa ett antal vuxna träd vid avverkningar som blir sk "evighetsträd", och många av dessa har en imponerad höjd och storlek med bl a flertalet granar på mellan 30-34 m höjd och med omkrets av 220-250 cm. Ett antal tallar har också fritt fått växa sig stora och har nu imponerande grenverk och kraftiga stammar, bl a fastighetens äldsta träd med en trolig ålder på +200 år. Detta är ganska anmärkningsvärt med tanke på att vi har ett flertal gruvor på vår fastighet och träden användes flitigt för olika användningsormåden, bl a framställning av kol.
 
Men för att vi själva ska fungera under årets alla årstider genomför vi kontinuerligt insatser som förbättrar vår stuga och ekonomibyggnader. Under senaste året har vi bytt ett flertal fönster samt ytterpanel på halva huset. 
 
Vi har också renoverat vår vind till ett härligt sovrum, där vi tagit vara på takhöjden, det gamla golvet av breda furubrädor och minst de vackra timmerväggarna.  
 
Just nu planerar vi för nästa uppgifter, då vi bl a kommer byta fasad på söder sidan av stugan, ytterligare fönster samt nytt tak. Spännande uppgifter väntar. Under hösten återkommer jag med fler inlägg om insatser vi gjort  under året och fler tankar om skogen.
 
/ Sven-Ove
 
 
 

RSS 2.0