Arbetshelg med friluftsgudstjänst!

Så har det gått ännu ett år och har det åter igen genomfört friluftsGudstjänst i Bäckegruvan.
Tack vare Svenska Kyrkan i Lindesbergs och Ramsberg tillsammans med Kristinakyrkan i Lindesberg, har de för fjärde året i rad genomfört Gudstjänst på vår gård i Bergslagen.
På en hage utanför vårt kapell har vi gjort iordning en härlig plats, med utsikt över ängar och hagar, ner mot byn. En ljuvlig plats som verkligen inger ett lugn och en frid som är kännbar. Platsen är verkligen välsignad av Gud, och jag tror att Herren har uppskattat alla böner som människorna i bedit i Kapellet och gårdarna runt omkring. Det är ingen tvekan om att denna lilla församling haft en stor påverkan på många människor i byggden, men också runt om i vårt avlånga land. Ett stort antal människor har genom åren sänts ut av församlingen som evangelist och pastorer.
 
Till årets Gudstjänst kunde vi glädja alla besökarna med ett kapell som till det yttre genomgått en renovering. Tack vare stöd av länsstyrelsen i Örebro kunde vi fatta beslut om att byta fasaden på halva kapellet, som genom tidens tand blivit kraftigt förslitet. Dessutom fick vi även möjlighet att erstäta den gamla och mycket dåliga syll på kyrkolokalens södra del och även på lägenhetens södra och östra del. Genom åren har syllen blivit så pass dåligt att kapellet delvis sjunkit, men tack vare utomordenligt kunnig och professionell hjälp av Mats Lagerman, hans son Erik och måg Mathias, lyckades de, med hjälp av speciell domkraftsystem, höja kapellet och trapphuset så att ny och kraftig syll kunde sättas in.
 
Ett år sedan renoveringen påbörjades.
Det är en speciell känsla att se hur kapellet successivt förändras och sakta återfår en del av sin glans.
Under det gångna året har vi själva också fått lägga ner mycket tid, engagemang och hårt arbete för att kapellet, lagom till årets friluftsGudstjänst, skulle vara klart.
 
För att hinna med alla de uppgifter som ännu inte var klart, beslutade vi att genomföra en "arbetshelg" inför söndagens Gudstjänst. Vi åkte upp redan på onsdags morgon, och från det att vi kom fram till någon timma för friluftsGudstjänsten på södag eftermiddag arbetade vi i stort sett konstant. Vi spikade färdigt fasaden med bergslagspanel, satte upp nya knutar, foder runt fönster, finlirade kring strömkablar, slutmålade fasaden med rödfärg, plockade ner byggnadsställningar, lagade kyrkolokalens golv med nytt furugolv som vi hämtade från en liten lokal såg utanför Guldsmedshyttan, satte upp nya stollpar till verandan/entrén, plockade rent och städade hela möteslokalen, slog ängen mellan kapellet och huset och mycket mycket mer. Som sagt, det var en mycket intensiv arbetshelg, MEN vi gjorde det med glädje. Har man ett tydligt mål, så blir arbetet lättare och vi känner stor tacksamhet, glädje och stolthet över det som är gjort. Här följer först några bilder över kapellet:
 
    
Byggnadsställningarna är på väg ner, men först sätter Ola upp foder runt nyinsatt fönster med karm.
 
  
Nytt golf har delvis fått läggas in i kapellet, och successivt rensades lokalen från verktyg och material, så att kapellet lagom till Gudstjänsten var fin och städad.
 
  
Lite slåtter han vi också med allt medan kapellet färdigställdes. Här är nu byggnadsställningarna borta.
 
  
Så är söder väggen på både kapellet och trapphuset helt klart, och östra väggen på lägenheten. Återstår endast foder runt kapell lokalens fönster och en trappa som ska byggas istället för den gamla gjutna trappan.
 
Gudstjänst med folk från när och fjärran
Årets Gudstjänst hade precis som tidigare, besökare från många platser i Bergslagen. Några kom från gårdarna runt omkring, medan andra hade åkt långa sträckor för att denna sönda besöka denna härliga plats. Jag tror inte någon åkte därifrån utan att ha känt både glädje och härlig gemenskap. Vädret var precis så skönt som man önskar att det ska vara, 22-23 grader varmt, solen värmde gott och naturen visar sig från sin bästa sida.
 
Predikan hölls av Ingemar Pettersson, liksom tidigare år, en reseorgel gav härligt stöd till psalmerna och mötet avslutades av en apell av Erik Söderlund. Ca 70 vuxna och barn hade samlats på ängen, som efter Gudstjänsten också kunden njuta av medhavd fika i det fria.
 
        
 
Vägsamfällighetens åresfest!
Men under denna, den första helgen i augusti har vägsamfälligheten också sitt årsmöte. Även denna gång samlades vi hos Lars och Charlotte Björkman, där vi hade rest upp ett partytält modell större. Ett 30-tal personer från stugorna och gårdarna i trakten träffades på lördag eftermiddagen för årsmöte och föreningsfest. Alltid lika uppskattat och välbesökt, Även i år hade Bäckegruvans dramatiska institut ett teateruppträdande, framförd med bravur av Charlotte och Karl-Erik. Här får ni även några bilder från detta möte.
 
  
  
 
Så var denna helg till ända, men det är inte utan att man redan nu längtar till nästa år.
Gud välsigen er alla !
 
/ Sven-Ove

RSS 2.0