Att vara nödig...

Hej igen vänner!

Konstig rubrik kan tyckas, men med tanke på att mitt blogginlägg denna gång ska handla om vår nya toalett, kändes den ganska rätt.


Som på de allra flesta gårdar finns det ett dass, så även på vår gård. Dasset ligger i förlängningen av den gamla ladugården och runt om dasset växer ett stort syrénbuskage. På bilden nedan kan man skymta dörren bakom syrénbusken.När vi var små var dasset en självklarhet att gå till, istället för att gå på den (mycket) lilla toaletten. Dasset är av klassisk modell, dvs med flera dasshål, vilket min bror Ola gillade. Ofta sa Ola till mig eller vår lillebror Åke, "ska du med och kompisbajsa". Det var väl ok när man var så där 6-7 år, men funkar mindre bra när man blir äldre.
Dessutom är det ingen hitt att gå ut på dass när det är minusgrader.

Ett problem som också var uppenbar, är det fakturm att vi inte hade tvättmöjligheter. Tvättstugan var rolig att använda när man var mindre, dessutom blev det ganska varmt i den lilla stugan när man eldade upp varmvattnet, men om vi skulle fungera och trivas med våra egna familjer, insåg vi ganska omgående att det måste göras en ny toalett och en dusch.
Efter lite funderande beslutade vi att öppna upp en dörr från sovrummet och därefter dela av en yta från vinden intill, för att användas som toalett och dusch.bilden ovan har vi tagit upp väggen i sovrummet för att sätta in dörr till det som ska bli vår nya toalett.
När det var gjort, reglade vi upp väggar, liksom takreglar i den del av vinden som ska användas till toaletten. Golvet var mycket ojämt, och därför lade vi nya golvreglar, på vilka vi skruvade dit kraftiga golfskivor. 

Vi ville ha kvar den gamla känslan också i toaletten, därför beslöt vi att låta takbjälkarna, till viss del, vara synliga i toaletten. Dessutom behöll vi väggen av murstocken synlig.
Det var rätt knepigt att få till avloppet, men vi löste det genom att dra ner nytt avloppsrör som passerade köket under, vilket blev en bra lösning eftersom vi då kunde koppla på avloppet från köket till den nya ledningen. Den fortsatte dessutom ut genomväggen och vi grävde ner den till avloppsbrunnen som låg strax nedanför. Perfekt med andra ord.

Muren var vi tvungna att fixa till, den var mycket ojämn, men efter lite putsbruk (hydrauliskt kalkbruk) blev muren mycket bra. När vi eldar i vedspis och kamin blir dessutom murväggen i toalett varm att den fungerar som element. Otroligt skönt.

Vi beklädde väggarna med en slät (omönstrad) fiberväv som sedan målades med väggfärg, anpassad för våta utrymmen. Vi lät proffs lägga våtrumsmattan, ett arbete som gjordes mycket bra av Gustavssons Golf i Lindesberg. För övrigt släkt med Gustavssons Golf i Eksjö. Visst är det märkligt!?
Till sist kaklade jag duschytan (självklart efter noggrannt förarbete med fuktspärr) och vi oljade in de synliga takbjälkarna - och vi är mycket nöjda med resultatet.
Här följer några bilder på hur toaletten blev till:Så här ser det ut när man står inne i den del som ska bli toalett, och tittar in i sovrummet.
Nu är ena väggen uppreglad och gipsskivor på plats. Väggreklarna mot ytterväggen börjar är också på gång, och denna vägg sätts några decimeter från ytterväggen, för att ge plats åt avlopp och vatten.
Här ser man mer av toaletten, dvs innan den blev toalett. Till vänster skymtar del av murstocken.
På denna bild syns murstocken tydligt, och vi har fått bygga ut vägg från murstocken för att få en rak vägg som ska vara duschhörna.
Nu är golvmattan på plats, men innan dess behövdes golvet också flytspacklas för att få en jämn lutning mot golvbrunnen. Kaklet är också satt, övrig vägg patetserad och målad. Det artar sig.
Nu är dessutom murstocken putsad och fin.
Och här är slutresultatet. Dessutom har vi fått plats med en tvättmaskin, som man kan skymta i bildens högra hörn. Fin toalettspegel finns nu uppsatt och fläkt fungera också. Härligt med en varm dusch efter en lång arbetsdag.

Det var allt för denna gång, men jag återkommer inom kort med mer uppdateringar över vad vi har gjort och med lite historia och roliga berättelser från förr.

Ha det gott alla goa människor!

/ Sven-Ove

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0